“Er gaat toch niemand dood van hard werken” dit hoor ik regelmatig van cliënten.
Ze hebben gelijk. Van hard werken gaat niemand dood.
Wel van hard werken zonder ontspanning (pauzes)
Pauzes waarin het zenuwstelsel kan ontspannen; de hartslag daalt, spieren ontspannen, de ademhaling vertraagd en cortisol kan dalen. Essentieel om gezond te blijven en om goed te kunnen slapen.

Hoe kan je dan voldoende ontspannen als je ook hard wil werken?

Als voorbeeld neem ik een gemiddelde dag op een boerderij (uit eigen ervaring) en een gemiddelde kantoordag (ook eigen ervaring). Dit geeft inzicht in wat belangrijk is aan pauzes die ontspannen. Wat zijn de grote verschillen hierin? Degene die op de boerderij werkt heeft een lange dag met vaste tijdstippen waarop er pauzes zijn van minimaal 30 minuten waarbij je afschakelt. Degene is veel buiten en aangezien daglicht het bioritme kalibreert helpt dat enorm op goed afgesteld te zijn op jouw bioritme. Er is veel beweging want er is fysiek werk, wat ook maakt dat je minder piekert en beter kan loslaten.

pauze nemen van je werk

Degene met de kantoorbaan komt al veel minder buiten in daglicht, daar moet je zelf echt voor zorgen, net als met beweging. Daarnaast houd het werk niet op, er zijn steeds nieuwe mailtjes/ oproepen/chats/ collega’s met vragen etc. Het is veel lastiger om het sein ‘pauze’ af te geven aan je lichaam. Het is een hele andere beleving van hard werken.

Is een kantoorbaan dan per definitie slecht.

Dat hoeft niet zo te zijn alleen zal je er zelf veel bewuster mee bezig moeten zijn om te pauzeren. Verander alvast kleine gewoontes. Probeer zoveel mogelijk met OV of fiets naar kantoor te gaan om daglicht te krijgen. Lukt dat niet parkeer de auto verder weg en loop ’s morgens en ’s avonds eerst een stukje. Of breng eerst de kinderen met de fiets naar werk en pak dan pas de auto. Op kantoor las je regelmatig pauzes in waarin je; naar buiten gaat, met een collega bijpraat, even gaat darten, naar muziek luistert etc. Zodat het ook voelt als pauze. In het begin voelt dat wellicht als spijbelen, maar dat kan je trainen.

Daarna werk je namelijk een stuk efficiënter. Je gaat beter slapen, hebt meer energie en dat is voor iedereen goed.

pauze nemen op het werk-belangrijk