Ontspannen is het mentaal en fysiek tot rust komen om zodoende te herstellen. Ons lichaam is gebouwd om gedurende de dag af te wisselen tussen inspanning (geestelijk/fysiek) en ontspanning. Maar het is goed voor jezelf om te weten: ‘hoe ontspannen bij stress’.

hoe ontspan je bij stress

Hoe ontspan je?

Dat is voor iedereen persoonlijk en hangt af van wat er bij jou past, de situatie waarin je je bevindt en wat er mogelijk is op dat moment. Hieronder som ik een aantal categorieën van ‘hoe ontspannen‘ op. Kijk wat voor jou past in dit moment!

  • Ontspanning door fysieke activiteit met activiteiten zoals yoga, wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen etc. Als je in de natuur fysieke activiteit beoefend werkt het dubbel zo ontspannend.
  • Meditatieve ontspanning middels (geleide) meditaties, mindfulness en ademhalingsoefeningen. Door een ademhalingsoefening verleg je jouw aandacht (gedachten) naar jouw ademhaling en zal jouw hartslag en aantal inademingen rustiger worden. En zo ontspan je dus ook fysiek.
  • Creatieve ontspanning door te schilderen, tekenen, schrijven, het spelen van een instrument of luisteren naar muziek.
  • Sociale ontspanning door tijd door te brengen met vrienden en familie, het beoefenen van sociale activiteiten zoals spelletjes spelen, praten of samen koken.
  • Ontspanning door rust en stilte door het verminderen van externe prikkels zoals lawaai, licht en beweging en het creëren van een rustige en vredige omgeving. Een wandeling door een rustig bos
  • Ontspanning door wellness activiteiten, denk hierbij aan massage, fysiotherapie, acupunctuur, de sauna, pedicure, etc.

Welke van bovenstaande ‘hoe ontspannen’ categorieën spreken je het meest aan? Wees creatief en combineer sommige manieren van ontspannen met elkaar, dus ga bijvoorbeeld wandelen in stilte en in de natuur en je komt ontspannen terug.