Signalen van je lichaam I

Om uit te leggen waarom luisteren naar signalen van je lichaam zo belangrijk is, neem ik je even mee naar het oude China. Daar was het gebruikelijk om de arts te betalen zolang je gezond was. Bij ziekte werden de betalingen gestaakt totdat men weer hersteld was. Artsen waren dus extreem gemotiveerd om hun klanten gezond te houden.

Als mens kun je blootgesteld worden aan allerlei zaken, zoals slechte voeding, spanning, stress, verontreiniging et cetera. Hierdoor kun je mentaal en fysiek uit balans raken. Als het lichaam je dan kleine signalen geeft zoals een onrustig gevoel, lichte hoofdpijn of spanning in je nek, dan kun je dat meestal makkelijk bijsturen met goede voeding, rust, massages, kruiden en dergelijke. Negeer je de signalen en ga je gewoon door, dan kunnen klachten toenemen en zelfs eindigen in een burn-out. Meestal is er dan ook meer nodig om weer te herstellen, bijvoorbeeld een antibioticakuur, operatie of langdurige rust. De oude Chinese geneeskundige liet de mensen manieren zien om hun eigen energie te sturen, op peil te houden en te versterken. 

Ik probeer in mijn praktijk mensen weer bewust te maken van de signalen van hun lichaam en te leren daarnaar te handelen. Zo kunnen ze hun eigen energie goed op peil houden en zorgen voor evenwicht tussen lichaam en geest. 

Spreek dit artikel je aan en wil je ook in contact komen met Maria van Tilburg?