Een pijntje hier, een pijntje daar. Je voelt het eigenlijk niet eens meer. Je gaat lekker door. Stoppen is voor mietjes en zolang je doorgaat, gaat het goed. Je luistert niet naar je lichaam want stel je voor dat je alles zou voelen wat je lichaam je te vertellen had. Dat is toch heel vermoeiend. En dan? Moet je dan een heel ander leven gaan leiden voordat ik hoe ik de constante spanning in je lichaam kan kwijtraken?

Ook ik was daar ooit bang voor. Ik werkte me een slag in de rondte in een drukke baan als consultant. Ik had klachten als aanhoudende verkoudheden, soms hoofdpijn, maar vooral last van altijd ‘aanstaan’ (continue onrust). Ik wist niet hoe te luisteren naar mijn lichaam en ik was bang voor wat mijn lichaam me te vertellen had. Rustiger aan doen was geen optie en ik probeerde al heel gezond te leven, wat zou ik meer moeten doen?

Toen ik eenmaal met hulp van een lichaamsgerichte coach leerde luisteren naar mijn lichaam, merkte ik dat mijn leven juist een stuk ‘lichter’ werd. Het kwijtraken van constante spanning leverde me juist meer vrijheid op. Jouw lichaam is een hele wijze raadgever die je helpt om jouw eigen weg te volgen en je fysiek en mentaal energiek te voelen.

Constante spanning in je lichaam kwijtraken

Zonder constante spanning kunnen je lachspieren beter werken

Wist je dat die constante spanning een signaal is dat je niet jouw eigen authentieke leven leidt? En daarbij geeft constante spanning op de lange termijn veel gezondheidsklachten. Je bent eigenlijk steeds bewust van het feit dat je jezelf in bedwang moet houden. Dat is mega vermoeiend.

Wat nou als het anders kan?

..als je die constante spanning in je lichaam kunt kwijtraken.

..dat het leven wat makkelijker gaat.

..dat je weer eens die keiharde schaterlach uit jezelf hoort komen.

..je je niet in hoeft te houden maar je luistert naar hoe je je echt voelt.

..je vertrouwt op je lichaam omdat je weet dat alles dan makkelijker gaat.

 

Hoe raak je die constante spanning in je lichaam kwijt?

Je raadt het misschien al, want een groot gedeelte ligt in luisteren naar je lichaam. Maar dat lukt niet als je jezelf niet kunt ontspannen. Daarom is het handig om eerst te weten hoe je jezelf diep kunt ontspannen. Ik heb hier 2 tips voor:

  1. Doe 3 minuten een ademhalingsoefening waarbij je langer uit dan inademt. Bijvoorbeeld 4 tellen in en 6 tellen uit. Hierdoor ontspant jouw zenuwstelsel.
  2. Maak een korte (of lange) wandeling (minimaal 10 minuten) buiten. het liefst in de natuur zonder telefoon en wees je bewust van de omgeving.

Wat vertelt je lichaam jou nu je meer ontspannen bent? Kun je het beter aanvoelen? Als je ergens spanning voelt, ga er heen met jouw aandacht of leg jouw hand op die plek. Sluit je ogen en vraag jezelf af “wat is er nodig?”. Soms komt er vanzelf een antwoord omhoog, soms ook niet. Een antwoord wat vaak omhoog komt is “ik wil meer rust”. Dat klinkt misschien groot maar juist kleine aanpassingen in jouw leven zoals regelmatig pauzes nemen gedurende de dag, vaker iets voor jezelf doen, overdag sporten, zorgen al voor meer rust.

Het luisteren naar je lichaam is “een spier” die je kan trainen, hoe vaker je het doet, des te beter je wordt in luisteren naar de signalen.