Ping, Ping, Ping… Een app-groep die maar blijft doorgaan.
Of een beller die van geen ophouden weet.
Het is soms moeilijk om te negeren.
De maatschappij verwacht van je dat je ‘altijd aan staat’. Altijd bereikbaar bent.
Je kunt berichten en belletjes bijna niet negeren als je nog een goede ouder, werknemer, ondernemer of vriend wilt zijn.
In onze huidige samenleving is het bijna onmogelijk om niet constant ‘aan’ te staan. Overspoeld met informatie en prikkels vanuit social media, e-mails, appjes, telefoontjes en andere notificaties of berichten. Deze constante stroom van informatie kan leiden tot stress, vermoeidheid en burn-out.
‘Uit staan’ is bijna onmogelijk…
Naarmate technologie zich blijft ontwikkelen, wordt het ‘altijd aan staan’ alleen maar meer van ons verwacht. We worden steeds afhankelijker van de technologie. We hebben de neiging om onze mobiel voortdurend bij ons te dragen en te gebruiken. Zelf op de wc, op de fiets en zelfs tijdens een fijne voetmassage pakt men vaak het mobieltje erbij. Weg relaxte mindset door de voetmassage.
Die zondag met naar de kerk gaan en geen apparaten aan, zoals sommige strikte kerkgenootschappen voorschrijven, is zo gek nog niet.
Maar waarom is ‘altijd aan staan’ zo’n probleem?
- Ten eerste kan het leiden tot overbelasting en stress. Mensen hebben tijd nodig om te ontspannen en op te laden, en als we voortdurend gestimuleerd worden, kunnen we die broodnodige rust niet krijgen. Dit kan op zijn beurt leiden tot slaapproblemen, concentratieproblemen en een slechte gezondheid.
- Daarnaast kan ‘altijd aan staan’ leiden tot een gebrek aan productiviteit en creativiteit. Als we voortdurend afgeleid worden door meldingen en berichten, kunnen we ons niet concentreren op belangrijke taken of projecten. Dit kan onze prestaties belemmeren en ons vermogen om creatieve oplossingen te bedenken beperken.
Wat kunnen we doen om ‘altijd aan staan’ te vermijden?
- Bewustwording hoe afhankelijk we zijn van onze mobiele telefoon is de eerste stap. We moeten ons afvragen of we echt voortdurend bereikbaar moeten zijn. Zijn er momenten dat het mogelijk is om je mobiel uit te schakelen.Stel vaste tijden in op een dag waarbij je je telefoon niet gebruikt. Een regel zoals geen telefoon op tafel (bij het eten) is al een goede om mee te starten. Een andere kan zijn: Geen telefoon gebruiken tot 45 min nadat je bent opgestaan. Soms is het wel handig om voor je je kind naar school brengt even te checken of de juf niet ziek is of dat er nog last minute dingen zijn die moeten worden meegenomen.
- Leer om je notificaties te beheren zodat je je kunt concentreren op je eigen werk. Het is mogelijk om verschillende modussen te gebruiken voor verschillende tijden of momenten van de dag. Ook weekend en werkweek.
- Zorg dagelijks voor minimaal 10 minuten van diepe ontspanning gedurende de dag (Je kan ook 2×5 minuten doen). Hiermee bedoelen we niet slapen. Maar een diepe ontspanning waarbij je hoofd ‘leeg’ is en je lichaam zwaar aanvoelt van ontspannenheid. Je kunt dit bereiken door ademhalingsoefeningen waarbij je langer uitademt dan inademt, rustig voor je uit te staren en te denken aan fijne dingen, naar je favoriete muziek te luisteren, wandelen zonder telefoon of wat yoga oefeningen te doen. Neem daarnaast af en toe eens een massage, ga naar de sauna, of maak een lange wandeling in de natuur.
Kortom, ‘altijd aan staan’ kan een groot probleem zijn voor onze gezondheid, welzijn en productiviteit. En het is makkelijk te verhelpen door vaste routines in je dag te integreren waarbij je even ‘uit’ staat.
Lukt het je met deze tips niet of weet je niet hoe je dit in je leven kunt integreren? Dan kan ik je altijd helpen. Boek een gratis kennismaking in of ik jou als ontspanningscoach kan helpen om ‘uit’ te staan en jou, je lichaam en je geest te leren hoe je dit in je dagelijkse routine kunt integreren.